Teamfoto Nickenloo en Cooper Hoveniers
Werkzaam in Hoorn, hoofdvestiging Burgerbrug

Alles wat u wilt weten over bomen snoeien

Redactie hoorn-hovenier.nl, 31 maart 2024
Snoeien van boom met tuingereedschap

De aanwezigheid van bomen is onmisbaar in een tuin. Ze bieden niet alleen groen, maar zorgen ook voor schaduw en zijn van enorme waarde voor dieren en insecten. Voor het goed onderhouden van de bomen in uw tuin is het van belang om ze regelmatig te snoeien.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is regelmatig snoeien noodzakelijk. Het is echter geen eenvoudige klus en vereist enige kennis van bomen en gereedschap. Om een boom op de juiste manier te kunnen snoeien, is het essentieel om de nodige kennis van bomen en gereedschap te hebben. In deze blogpost lichten we toe waarom het essentieel is om bomen te snoeien en geven we handige tips over hoe u dit het beste kunt doen.

Het belang van boom snoeien

Soms is het noodzakelijk om een boom te snoeien om verschillende redenen. Het leven van bomen gaat door en de groei houdt niet op. Af en toe groeien bomen in een richting die u niet mooi vindt. De meest voor de hand liggende reden om een boom te snoeien is om zijn vorm te conserveren.

Door de boom regelmatig terug te snoeien, voorkomt u dat hij in verkeerde richtingen groeit. Hierdoor blijft de groei van de boom binnen de juiste verhoudingen en beheersbaar. Het snoeien van bomen kan ook belangrijk zijn vanwege de risico's die ze met zich meebrengen.

Bomen kunnen gevaarlijk groeien, in zo'n situatie is het cruciaal om de boom opnieuw te snoeien. Denk aan takken die te zwaar zijn, takken die het zicht belemmeren of takken die in de weg groeien. Tot slot is er nog de zorg om de gezondheid van uw boom.

Snoeien kan nodig zijn om de gezondheid van de boom te waarborgen. Het is belangrijk om eventuele zieke takken of grote delen van de boom weg te snoeien. Het is soms nodig om te snoeien omwille van de grootte van de boom die de gezondheid kan schaden.

Snoeitips die u moet kennen

Houd er rekening mee dat u niet te veel van de boom afsnoeit. Het is verstandig om niet meer dan 20% van de blad dragende takken weg te halen om de groei van de boom optimaal te houden. Om te voorkomen dat er uitlopers ontstaan, is het noodzakelijk om takken aan de basis weg te snoeien. Zorg ervoor dat u niet te dicht bij de stam snoeit, aangezien dit het risico op ziekte van de boom verhoogt.

Als takken erg dik zijn, is het beter om ze in 2 fasen te verwijderen. Voer eerst een zaagsnede uit op de gewenste positie aan de onderkant van de tak. Daarna verwijdert u de tak van bovenaf. Op deze manier zal de tak niet onverwachts breken of scheuren, waardoor het proces veel veiliger is.

Als hoofdtakken naar binnen groeien, dienen ze altijd gesnoeid te worden. Snoei dood hout altijd weg. De zwakste tak moet altijd gesnoeid worden bij takken die tegen elkaar schuren.

Aan de slag met het snoeien van de boom!

Zodra alle vitale regels zijn benoemd, kunt u van start gaan met de voorbereiding. Het is slim om de nodige gereedschappen bij de hand te hebben voordat u gaat snoeien. Een goede snoeischaar is een must, deze is geschikt voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Voor het snoeien van hogere takken kan het handig zijn om een telescopische snoeischaar te hebben. Dikkere takken kunt u eenvoudig verwijderen met een takkenschaar of snoeizaag. Na aankoop van de juiste gereedschappen is het van essentieel belang om het nodige hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Denk eraan om tijdens het snoeien een ladder en volledig dekkende kleding te dragen. Het is verstandig om daarbij ook beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken. Nu is het bijna tijd om te gaan snoeien. Voordat u begint, is het echter van belang om eerst een plan van aanpak te maken. Bepaal vooraf wat u met de boom wilt doen voordat u begint met snoeien. Denk na over de gewenste vorm en check op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Een veilige en efficiënte manier om bomen te snoeien, is door van tevoren te bedenken hoe en wat u gaat snoeien. Zorg ervoor dat u de boom van alle kanten snoeit, aangezien snoeien de groei van de boom bevordert en een ongelijke groei kan veroorzaken. Nu kunt u aanvangen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u de regels goed in acht neemt en dat u veilig te werk gaat.

Bij het snoeien van bomen kunt u overwegen om een specialist in te schakelen

Het snoeien van bomen is geen gemakkelijke klus en moet met zorg worden gedaan. Als u liever de uitdaging overlaat aan deskundigen, dan is dat een goede keuze!Indien u hulp nodig heeft of informatie wilt ontvangen, kunt u Nickenloo en Cooper Hoveniers bereiken via 0226 768 404.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0226 768 404 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Nickenloo en Cooper Hoveniers

Nickenloo en Coopers Hoveniers: De Groene Meesters van Noord-Holland.


Bij Nickenloo en Coopers Hoveniers, dé hoveniers van Noord-Holland, verwezenlijken wij uw droomtuin met vakmanschap en passie. Ons team van ervaren en creatieve professionals staat klaar om elke tuindroom tot leven te brengen, van ontwerp tot realisatie. Wij bieden een breed scala aan diensten: van het aanleggen van sfeervolle tuinen en het onderhouden van groene paradijzen tot gespecialiseerde boomverzorging en duurzame landschapsontwerpen.


Onze missie is om unieke buitenruimtes te creëren die niet alleen voldoen aan de wensen van onze klanten, maar deze ook overtreffen. Met een oog voor detail, een liefde voor groen en een diepgaande kennis van de lokale flora en ecologie, zorgt Nickenloo en Coopers Hoveniers ervoor dat elke tuin een oase van rust en schoonheid wordt.


Laat Nickenloo en Coopers Hoveniers uw buitenruimte transformeren. Ontdek de mogelijkheden en geniet van een tuin die het hele jaar door inspireert.